wpfe34ec67.png
wp37a97855.gif
wpcacf5be8.png
De Vlaamse acteur Julien Schoenaerts werd op 30 augustus 1925 geboren in het Limburgse Eigenbilzen. Zelf zei Schoenaerts dat hij op zijn vierde zijn eerste rol speelde. 'De eerste rol die ik in mijn leven gespeeld heb, was die van Sint-Janneke. Op de dag van de optocht legde de zuster een klein levend lammetje in mijn armen. Toen wist ik wat theater was.' Vanaf zijn zesde speelde Schoenaerts al mee bij Lust en Leven, het amateurgezelschap waarvan ook zijn vader deel uitmaakte.

Na zijn middelbare studies Latijn-Grieks begon de jonge Julien in 1948 aan de opleiding aan Studio Herman Teirlinck, die nauwelijks twee jaar daarvoor in het leven was geroepen. Na zijn studies bij Herman Teirlinck kwam Schoenaerts terecht bij de Koninklijke Nederlandse Schouwburg in Antwerpen (KNS), waar hij tien jaar zou spelen. In de jaren '50 tourde hij onder meer door Vlaanderen en Nederland met de toneelstukken 'De huisbewaarder' van Harold Pinter en 'De kleine prins' van Atoine de Saint-Exupéry.

Door zijn frustraties over het zwakke Vlaamse theaterbestel week hij later uit naar Nederland.

Toen hij terugkeerde naar België, ging Schoenaerts aan de slag bij het dramatisch gezelschap van de BRT, en tegelijk startte hij zijn eigen Ringtheater op.
In 1993 speelde Julien Schoenaerts zijn laatste toneelstuk.

Schoenaerts raakte ook bekend met zijn rollen voor film en televisie. In 1955 startte hij zijn filmcarrière met de prent 'Meeuwen sterven in de haven', naar een scenario van Ivo Michiels. Twee memorabele filmrollen die Schoenaerts vertolkte, waren die van Pieter De Coninck in 'De Leeuw van Vlaanderen' (1983) en die van Monseigneur Stillemans in de film 'Daens' (1992).

Niet alleen acteren, maar ook andere kunstvormen boeiden Schoenaerts. Zo maakte hij ook schilderijen en etsen. In 2003 stelde hij zijn werk tentoon in de galerie van de kunstkring Jacques Gorus in de Venusstraat in Antwerpen. In 2004 exposeerde hij in Galerie Hannelore Meyaard - Westerfeld in Vlissingen